Cele mai periculoase adaosuri cancerigene: E 330 acid citric/sare de lamaie prezent in majoritatea bauturilor racoritoare, dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate cum sunt conservele, pastele de tomate, compoturile, mustarul sau branzeturile, E 621 glutamat monosodic folosit in sosuri si supe concentrate si conservantul E 211 benzoat de sodiu, toate interzise in SUA si Europa occidentala.
In categoria adaosurilor foarte cancerigene se situeaza urmatorii aditivi alimentari folositi in prepararea alimentelor si bauturilor: E 123 amaranth, E 131 colorant bleu patent, E 142 colorant verde S, E 213 benzoat de calciu, E 214 hidrobenzoat de etil, E 215 hidrobenzoat de etil sodic, E 216 hidrobenzoat de propil, E 217 sarea de sodiu a hidrobenzoatului de propil, E 239 hexametilen tetramina. De asemenea, aditivi periculosi pentru sanatate sunt considerati colorantii E 110 galben, E 124 rosu ponceau, E 102 tetrazina, E 120 acid carmic, E 122 azorubina, E 210 acid benzoic, E 212 benzoat de potasiu, E 228 bisulfit de potasiu, E 240 formaldehida, E 249 nitrit de potasiu, E 250 nitrit de sodiu si E 252 nitrat de potasiu.
Alte adaosuri potential toxice provoaca boli intestinale (E 220 dioxid de sulf, E 221 sulfit de sodiu, E 224 metabisulfit de potasiu, E 226 sulfit de calciu), tulburari de digestie (E 338 acid fosforic, E 340 ortofosfati de potasiu, E 461 metilceluloza, E 463 hidroxipropil celuloza, E 466 carboximetil, E 470 saruri ale acizilor grasi), afectiuni dermatologice (E 230 difenil, E 232 ortofenil fenolat de sodiu, E 233 tiabendazol), tulburari metabolice ale colesterolului (E 321 butilhidroxitoluen BTH, E 320 butilhidroxianisol – antioxidant din margarina) si chiar afectiuni neurologice (E 311 octil galat, E 312 dodecil galat).
sursa http://ruxir.wordpress.com/2009/04/03/tie-iti-pasa-de-tine-aditivi-alimentari/
citeste si http://www.ecolife.ro/articole/sanatate/aditivii-alimentari-un-pericol-pentru-sanatate.html
Clasificarea aditivi alimentari E100-E182 - coloranti, consolideaza sau restaureaza culoarea produsului. E127 - Erythrosine - interzis in unele tari E102 - tartrazină E142 - un colorant alimentar sintetic verde S E425 - konzhak, konzhakovaya făină, gumă de mestecat şi konzhakovaya konzhakovy glucomananul O listă de dăunătoare în special aditivul alimentar E * | ||
| Cod | Nume | Note |
| E-200 | Acid sorbic | Pot provoca reacţii cutanate |
| E-209 ** | hidroxibenzoic heptyl ester de acid para | |
| E-210 | Acid benzoic | Poate provoca atacuri de astm |
| E-213 ** | Benzoat de calciu | |
| E-214 ** | Para-hidroxibenzoic de acid etil ester | Interzis în unele ţări |
| E-215 ** | Para-hidroxibenzoic de sodiu acid etil ester de sare | Interzis în unele ţări |
| E-216 * | PR> | |
| E-928 | Peroxid de benzoil | |
| E-929 ** | Acetonă peroxid | |
| E-930 | Calciu peroxid | |
| E-938 # | Argon | |
| E-939 # | Heliu | |
| E-940 | Diclorodifluorometanului halocarbon-12 | |
| E-941 | Azot | |
| E-942 * | Diazomonooksid | |
| E-943a * | Butan | |
| E-943b ** | Izobutanol | |
| E-944 * | Propan | |
| E-945 * | Hlopentaftoretan | |
| E-946 ** | Octafluorocyclobutane | |
| E-948 | Oxigen | |
| E-950 | Acesulfam de potasiu | |
| E-951 | Aspartam. Îndulcitor | Un număr imens de reacţii adverse |
| E-952 | Tsiklamovaya acid şi de sodiu, potasiu şi sărurile de calciu | Îndulcitorii. Interzis în SUA şi Marea Britanie, este considerat un agent cancerigen |
| E-953 | Izomaltit | |
| E-954 | Zaharină şi plug de sodiu, potasiu şi calciu | Îndulcitorii. Restricţii privind utilizarea sa în SUA, potrivit altor surse cancerigenă |
| E-957 ** | Taumatin | Îndulcitorii de origine naturală |
| £ 959 ** | Neogesperidin Digidrohalkon | |
| E-958 | Glicirizina | |
| £ 965 | Malti maltitny sirop | |
| E-966 | Lactitol | |
| E-967 | Xilitol | Afecteaza rinichii,producand boli renale |
| E-999 |
Sursa ECOLOGY MD
E200- E300 Conservanţi
| Număr | Nume | Funcţie |
| E200 | Acid sorbic | Conservant natural |
| E201 | Sorbat de sodiu | Conservant sintetic |
| E202 | Sorbat de potasiu | Conservant sintetic |
| E203 | Sorbat de calciu | Conservant sintetic |
| E210 | Acid benzoic | Conservant natural |
| E211 | Benzoat de sodiu | Conservant sintetic |
| E212 | Benzoat de potasiu | Conservant sintetic |
| E213 | Benzoat de calciu | Conservant sintetic |
| E214 | 4-hidroxibenzoat de etil | Conservant sintetic |
| E215 | 4-hidroxibenzoat de etil sodic | Conservant sintetic |
| E216 | 4-hidroxibenzoat de propil | Conservant sintetic |
| E217 | Sarea de sodiu a lui E216 | Conservant sintetic |
| E218 | 4-hidroxibenzoat de metil | Conservant sintetic din acid benzoic |
| E219 | Sarea de sodiu a lui E 218 | Conservant sintetic din acidul benzoic |
| E220 | Dioxid de sulf | Conservant natural |
| E221 | Sulfit de sodiu | Conservant sintetic |
| E222 | Bisulfit de sodiu | Conservant sintetic; albire |
| E223 | Metabisulfit de sodiu | Conservant sintetic; antioxidant |
| E224 | Metabisulfit de potasiu | Conservant sintetic |
| 225 | Sulfit de potasiu | Conservant sintetic |
| E226 | Sulfit de calciu | Conservant sintetic |
| E227 | Bisulfit de calciu | Conservant sintetic |
| E228 | Bisulfit de potasiu | Conservant sintetic |
| E230 | Bifenil | Conservant sintetic |
| E231 | Ortofenilfenol | Conservant sintetic |
| E232 | Ortofenilfenol de sodiu | Conservant sintetic |
| E233 | Tiabendazol | Conservant sintetic |
| E234 | Nizină | Antibiotic natural |
| E235 | Pimaricină | Antibiotic natural |
| 236 | Acid formic | Conservant natural- acid |
| 237 | Formiat de sodiu | Conservant natural- sare |
| 238 | Formiat de calciu | Conservant naturl - sare |
| E239 | Hexamină | Conservant sintetic |
| 240 | Formaldehidă | Conservant |
| E242 | Bicarbonat de metil | Conservant sintetic |
| E249 | Nitrit de potasiu | Conservant natural - sare |
| E250 | Nitrit de sodiu | Conservant natural - sare |
| E251 | Nitrat de potasiu | Conservant natural - sare |
| E252 | Nitrat de potasiu | Conservant natural - sare |
| E260 | Acid acetic | Conservant natural - acid |
| E261 | Acetat de potasiu | Conservant natural - sare |
| E262 | Acetat de sodiu | Conservant natural - sare |
| E263 | Acetat de calciu | Conservant natural - sare |
| E270 | Acid lactic | Acid natural |
| E280 | Acid propionic | Acid natural |
| E281 | Propionat de sodiu | Sare naturală |
| E282 | Propionat de calciu | Sare naturală |
| E283 | Propionat de potasiu | Sare naturală |
| E284 | Acid boric | Acid natural |
| E285 | Tetraborat de sodiu (Borax) | Acid natural |
| E290 | Dioxid de carbon | Gaz natural |
| E296 | Acid malic | Acid |
| E297 | Acid fumaric | Acid natural |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu